Food | Uitdaging van de maand & 5 goede redenen om minder vlees te eten

vrijdag 3 maart 2017

Door Anne - In februari was het plan om minder vlees te eten, dat liep niet helemaal zoals gepland. In maart ga ik het opnieuw proberen. Vandaag deel ik met jullie een artikel dat ik halverwege februari schreef, hopelijk een goede inspiratie voor mij om het in maart vol te houden en voor jullie om ook minder vlees te gaan eten.

Eigenlijk was mijn uitdaging deze maand om geen vlees te eten, maar dat is dus nu al mislukt. Ik ben druk met mijn studie en was op studiereis naar Stockholm. Hierdoor was het vooral eten wat de pot schaft. Toch ga ik de rest van de maand proberen om dan in ieder geval minder vlees te eten. Waarom? Hier lees je vijf goede redenen* op een rijtje.
1. Je kan langer douchen
Want vlees kost heel veel water. In Amerika wordt zelfs meer dan 50% van het water gebruikt voor vleesproducties. Een kleine inschatting: 8 liter water kan gebruikt worden 1 minuut douchen of om 1 gram (!) vlees te produceren. Kies maar!
2. Vlees is niet voor iedereen
Momenteel is er wereldwijd niet genoeg eten voor iedereen. Dat komt door de manier waarop we het beschikbare eten gebruiken. Als de planten die verbouwd worden direct door mensen opgegeten worden in plaats van door de dieren die ons vlees worden, is er genoeg eten voor iedereen. (Dit hangt ook weer samen met de beschikbaarheid van drinkwater, zie punt 1).
3. Vlees neemt veel ruimte in
Geniet jij op vakantie ook altijd zo van plekken die nog ongerepte natuur zijn? Ongeveer een derde deel van al het land wordt (indirect) gebruikt voor de productie van vlees. Eén koe kost bijvoorbeeld ongeveer 8.000 tot 20.000 vierkante meter. Dit komt vooral doordat het land gebruikt wordt om voedsel voor de koe de verbouwen (zie punt 2).
4. Minder vlees = minder CO2-uitstoot
De productie van vlees is verantwoordelijk voor een heel groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Sterker nog, vlees zorgt voor meer CO2 dan alle vervoersmiddelen bij elkaar. Dus als je de auto soms laat staan omdat dat beter is voor het milieu, gooi dan ook dat vlees niet in je mandje bij de supermarkt.
5. Nu moet je eindelijk al die leuke vegetarische recepten uitproberen
Want zeg nou zelf, je voelt je toch veel beter over jezelf als je Mira’s tosti-ijzer asperges hebt gemaakt dan wanneer tóch maar weer een McChicken hebt gehaald…
Eet jij om bepaalde redenen wel/geen of minder vlees? Deel je mening in de reacties!
*De eerste 4 redenen zijn primair gebaseerd op onderzoek dat werd verzameld door documentairemakers Kip Andersen en Keegan Kuhn en is na te lezen op http://www.cowspiracy.com/facts/.

1 opmerking:

  1. Haha, die over lang douchen is echt een goede. Klopt helemaal!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!