Life | Een jaar lang geen kleding kopen #9

dinsdag 4 oktober 2016


Door Anne - Deze maand een iets minder positieve blog dan jullie van mij gewend zijn. Geen zorgen, de uitdaging is nog steeds niet mislukt! Al 9 maanden koop ik trots geen kleding. Ik weet alleen niet zo goed wat ik moet schrijven deze maand. De gewenning slaat toe en het voelt niet meer zo bijzonder om geen kleding te kopen.

In het boek Identiteit van Paul Verhaughe las ik een verhelderend stukje: Boven een bepaald welstandsniveau levert méér je geen geluk meer op. Dus als je al genoeg kleding hebt, word je waarschijnlijk niet echt gelukkig van nóg meer kleding. Volgens mij heb ik last van het omgekeerde van dit effect. Doordat ik nog steeds genoeg kleding heb, merk ik ook nog steeds niet zo’n verschil. Als ik ’s ochtends voor de kast sta, weet ik nog steeds niet wat ik aan moet trekken. Ik ben niet minder blij of juist gelukkiger met de kleding die ik heb, ook al kan ik al maanden geen nieuwe kopen.
Deze week heb ik zelfs kleding weggegooid. Omdat het steeds zulk grijs weer is, besloot ik mijn zomerkleding op te ruimen en mijn winterkleding tevoorschijn te halen. Toen ik dat aan het doen was, stuitte ik op een bekend probleem. Niet al mijn kleding paste in mijn kast. Blijkbaar heb ik de laatste tijd zoveel nieuwe kleding gekregen, dat ik nog steeds meer heb dan ik nodig heb. Vol goede moed pakte in daarom een plastic tas en vulde die met kleding die weg mocht. De tas ligt op mijn bureau, maar morgen gaat hij officieel weg. Tot mijn grote verbazing voelde het goed om kleding weg te gooien, ook al weet ik dat ik voorlopig nog even niets nieuws kan kopen.
De afgelopen maand zijn Mira en ik wel een middag wezen shoppen. Dat was leuk, want ik mocht een jurkje uitzoeken om van mijn ouders te krijgen. Zij zijn binnenkort 25 jaar getrouwd en vonden dat ik dan wel een nieuwe outfit kon gebruiken. Omdat ik dit jaar geen kleding koop, heb ik die outfit dus van hen gekregen. (Niet verkeerd, zo’n uitdaging die gratis kleding oplevert). Blijkbaar is shoppen iets wat je niet gauw verleerd, want ik was er zó weer aan gewend om kleding te kopen. Ik moest me dan ook inhouden om niet allerlei dingen te gaan passen die totaal niet geschikt waren voor dit feestje. Ik vind trouwens de stijl van het komende seizoen ook erg leuk, herkennen jullie dat? Soms heb je van die jaren dat je gewoon nergens iets leuks kan vinden…
Ik hoop dat ik voor het einde van mijn uitdaging nog een soort ‘inzichtmomentje’ krijg, want ik heb nog niet echt het idee dat ik iets heb geleerd van een jaar lang geen kleding kopen. Behalve dan dat het gewoon minder impact heeft dan je zou denken.
Nog 3 maanden, fingers crossed and wish me luck!
Lees hier de vorige editie: Deel acht.

2 opmerkingen:

  1. Wauw, wat goed! 1 jaar lang geen kleding kopen. Ik wil mezelf ook uit gaan dagen aankomend jaar. Ik wil eigenlijk alleen maar bewust kleding kopen. Dus alleen maar organic en tweedehands. Ik ben benieuwd of ik dat zou kunnen..

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!