Life | Een jaar lang geen kleding kopen #6

zondag 3 juli 2016


De zomervakantie staat voor de deur. Ik heb allerlei leuke uitjes op de planning staan. Geen winkelen voor mij dit jaar, maar gelukkig zijn er nog een heleboel andere dingen te bedenken. Maar voordat we het over de toekomst gaan hebben nog even een blog over hoe ik de afgelopen maand heb beleefd.

Ramadan
Afgelopen maand begon voor de moslimgemeenschap de ramadan. Ik ben zelf geen moslim en doe dus niet mee aan de ramadan, maar het veel mij op dat er een aantal overeenkomsten zijn tussen vasten en geen kleding kopen. Er zijn natuurlijk vooral een heleboel verschillen, maar op de volgende overeenkomsten vielen mij op:
- bezinning: Vasten en de ramadan staan voor veel mensen in het teken van stilstaan bij wat je allemaal hebt gekregen in dit leven. Je denkt aan waar je allemaal dankbaar voor bent en hoeveel overvloed je hebt. Ik koop ook een jaar lang geen kleding omdat ik wat meer stil wil staan bij wat ik allemaal al heb.
- discipline: Zowel wanneer je vast als wanneer je geen kleding koop, ben je bezig met iets NIET doen wat je normaal WEL doet. Op deze manier leer je jezelf discipline en misschien zelfs wel een beetje zelfbeheersing aan. Een vaardigheid die je weer goed kunt gebruiken in andere situaties. Zoals wanneer je nog een aflevering NCIS wilt kijken, terwijl je eigen dat tentamen moet leren.
- prioriteiten stellen: Voor veel moslims is de ramadan een periode waarin ze meer tijd besteden aan hun geloof, bijvoorbeeld door te bidden of in de koran te lezen. Dit geldt trouwens ook voor christenen die vasten in de 40 dagen voor het paasfeest. Hun prioriteiten verschuiven dus van de dagelijkse beslommeringen naar andere dingen. Ditzelfde is bij mij ook gebeurd nu ik niet meer bezig ben met het kopen van kleding. Ik besteed mijn geld en tijd nu aan andere dingen, die eerlijk gezegd ook meer opleveren. Ik drink bijvoorbeeld vaker een kop goede koffie met vrienden of koop en lees een goed boek.

Boeken
In mijn vorige blog kon je al lezen dat ik meer boeken ben gaan kopen en lezen. Ik ben een beetje een nerdje (of eigenlijk heel erg) en kan hier echt van genieten. Afgelopen maand las ik onder andere het boek ‘Haperende Hersenen’ van Iris Sommer. Dit boek probeert het taboe op psychiatrische ziekten te doorbreken door de vragen te beantwoorden die je nooit aan iemand hebt kunnen stellen. Het boek leest vlot weg en bevat toch veel informatie. Elk hoofdstuk gaat over een andere psychiatrische/neurologische aandoening en bevat daarbij een persoonlijk verhaal. Ik zou dit boek echt aan iedereen willen aanbevelen als je een beetje basiskennis op wilt doen over psychiatrische aandoeningen. Naar mijn mening is dat zelfs een soort maatschappelijke verplichting. Veel mensen met een psychiatrische of neurologische aandoening kampen namelijk met eenzaamheid. Begrip en het verminderen van het taboe zouden dit voor een deel op kunnen lossen. Lezen dus! En je leert meteen wat over hoe je eigen hersenen werken.

Tips
Veel reacties op deze blogs gaan over dat jullie je niet kunnen voorstellen hoe je het vol kunt houden om een jaar geen kleding te kopen. (Of iets anders, zoals verzorgingsproducten). Ik beloof jullie daarom voor volgende maand een lijst met tips. Bedenkt dus alvast waarin jij wilt minderen, dan staan mijn tips volgende maand voor je klaar.

Lees ook:

1 opmerking:

  1. Wauw een jaar geen kleding kopen!? Ik ben wel steeds meer bezig met minderen maar helemaal niet kopen!? Ik ben benieuwd naar je tips!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!