Life | Ik ga een jaar lang geen kleding kopen..

dinsdag 9 februari 2016

Terwijl ik me afvraag of ik die Puma Creepers van ruim €200 ga kopen of niet, krijg ik een berichtje van Anne. Anne is duidelijk de meest verstandige van ons twee maar soms een beetje radicaal. Vandaag deelt ze me mee dat ze tot het einde van 2016 geen kleding gaat kopen. Een opgave die mij vrij onmogelijk lijkt en waar ze dan ook echt alleen voor staat. Omdat ik het zeer fascinerend vind dat mensen dit kunnen, of uberhaubt willen proberen, vroeg ik Anne om haar ervaringen met mij en jullie te delen. Vandaag het eerste deel!

Niks om aan te trekken
Op een ochtend in februari stond ik voor mijn kledingkast. Zoals elke vrouw af en toe heeft, werd ik overvallen door het gevoel dat ik niets had om aan te trekken. Onzin, want mijn kast bevatte op dat moment genoeg kleding om weken geen was te hoeven draaien. Terwijl de wereld in brand staat met de vluchtelingencrisis en vergeten humanitaire rampen, maar ik me zorgen over of mijn kont dik lijkt in deze broek. (Kan ook zijn dat ik vaker naar de sportschool moet…) De waan van de dag heet dat. Ik kan mezelf honderd keer vertellen dat er belangrijkere dingen zijn in dit leven, maar het helpt niet. Het belang van er goed uit zien op dit moment wint altijd.

Prioriteiten
Noem me idealistisch of een heilig boontje, maar eigenlijk zijn er andere dingen waar ik graag mijn geld aan uit wil geven. Zo bezocht ik afgelopen week kennissen in een opvanghuis in Roemenië. Als ik zie hoe blij deze kinderen zijn dat ik er ben, is dat elke cent van mijn vliegticket waard. In de supermarkt heb ik ‘geen geld’ om een duurder en milieubewuster product te kopen. Met vriendinnen gaan we niet uit eten maar naar de McDonalds omdat het anders te duur is. Waarom gaat mijn geld dan naar kleding die ik niet nodig heb? Gewoonte? Menselijke zwakheid?

Een radicaal besluit
Nog diezelfde dag neem ik een gevoelsmatig radicaal besluit: ik ga in 2016 geen kleding meer kopen. Ik heb het domweg niet nodig en wil graag weten hoe het bevalt. Nog geen dag later sta ik in een warenhuis en loop automatisch ook over de kledingafdeling. Ik voel dat dit moeilijk gaat worden, maar voor mijn eigen eigenwijzigheid moet ik me nu ook aan mijn beslissing houden. Een vriendin die toevallig in dezelfde winkel is, biedt de oplossing. Ik besluit een deel van mijn zelfbeheersing aan haar uit de besteden. “Emma, ik ga een jaar lang geen kleding kopen.” Ze kijkt me raar aan en vraagt of ik het zeker weet. “Ja,” hoor ik mezelf zeggen, “en alles wat ik toch koop moet ik bij jou inleveren.” Zo, dat is opgelost. Liegen tegen iemand anders levert immer meer gewetensbezwaren op dan liegen tegen jezelf. Nu kan ik niet meer stiekem kleding kopen zonder dat iemand het merkt.

Besparen
Gemiddeld geef ik elke maand rond de €100,- uit aan kleding, wat dus neerkomt op €1200 per jaar. De gemiddelde Europeaan geeft ongeveer €700,- per jaar uit aan kleding (website FashionUnited, cijfers uit 2009), waar ik dus op jaarbasis gauw zo’n €500,- euro boven zit. Aangezien er nog 11 maanden in dit jaar zitten, zou ik met dit plan dus €1100,- over moeten houden. Die gedachte houdt me nog wel even op de been.

Op welke zaken kunnen en willen jullie graag geld besparen?

6 opmerkingen:

 1. Ik durf het bijna niet te schrijven, maar eten. Vooral op zaterdag ga ik vaak de mist in met boodschappen doen met of honger of lekkere trek. Hierdoor kom ik met veelte veel thuis en een aantal dagen later kan het dan in sommige gevallen naar de vuilnisbak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat knap dat je dit gaat doen. Ik heb dit met een half jaar gedaan, is helaas niet helemaal gelukt (maar ik heb toen echt nauwelijks iets gekocht, terwijl ik daarvoor best vaak nieuwe items kocht. Nu koop ik nog altijd weinig, dus het heeft zeker z'n werk gedaan). Zeker een mooi goed om naartoe te werken, zoveel geld besparen! Kun je weer van op vakantie bijvoorbeeld, ha :). Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een half jaar zou me nog wel lukken, maar een jaar. Wow. Dat is best wel lang! Ik geef veel geld uit aan cosmetica en kleding, daar zou ik wel op kunnen besparen, maar ik ben een beetje materialistisch en vind het allemaal zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou zelf op tijdschriften enorm kunnen besparen. Verder koop ik ook niet zoveel kleding voor mijzelf meer, omdat ik zwanger ben en mijn kast echt uitpuilt. Ik heb wel zwangerschapskleding gekocht, maar allemaal met fikse kortingen. Vind het zo zonde van het geld om keiveel uit te moeten geven terwijl ik het over een paar maanden niet meer draag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer er meestal niet over na te denken hoeveel ik uit geef. :s

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk je blog te ontdekken vanuit de comments op The Bloggerlist! En wat ontzettend knap dat Anne dit een jaar lang gaat proberen. Ik zou het niet kunnen!

  Liefs,
  Taria-ann
  www.survivoronstilettos.com

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!