Life | Een jaar lang geen kleding kopen #2

woensdag 2 maart 2016

Vorige maand vertelde gastblogger Anne dat zij een jaar lang geen kleding gaat kopen. Haar eerste koopvrije maand zit er inmiddels op en vandaag krijgen jullie een update!

Vorige maand kon je op deze blog lezen dat ik tot eind dit jaar geen nieuwe kleding ga kopen. In de eerste week was ik nog een beetje geschokt over mijn eigen beslissing. Had ik met mijn grote mond mezelf voorbij gepraat zonder mezelf te realiseren wat ik ging doen? Of niet? “Je weet niet wat je hebt tot het er niet meer is,” zegt men dan. Alleen als je mijn kledingkast bekijkt, mis je echt nog helemaal niets.
De eerste reacties op mijn voornemen waren allemaal positief. Veel mensen wensten me succes of gaven met alvast wat advies over wat ik kon verwachten. Een aantal vriendinnen reageerde zeer verbaasd, de meeste vrienden nuchter. Ik merkte hier een verschil op tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen dit over het algemeen meer als een uitdaging zagen.

Maatregelen
Ik heb deze eerste paar weken een aantal zelfbeschermingsmaatregelen genomen. Zo ben ik naar de kapper gegaan om te zorgen dat in ieder geval mijn haar goed zat. Ook heb ik me uitgeschreven voor alle nieuwsbrieven met kleding. Ik zorgde dat ik niet hoefde te winkelen met vriendinnen en vermeed over het algemeen het stadscentrum wat meer dan normaal. Voor een paar euro heb ik wat nieuwe sieraden gekocht in de uitverkoop, zodat ik in ieder geval nog iets heb om outfits mee af te wisselen en op te leuken. Als laatste ben ik achterin mijn kledingkast gedoken en vond daar nog wat kledingstukken waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. (Oeps, het voelde bijna als shoppen…)Paniek
Het eerste paniekmomentje heb ik ook beleefd. Hij kwam toen er een gat bleek te zitten in mijn favoriete gebreide jurkje. Sowieso al niet leuk, maar nu kon ik ook nog geen nieuwe kopen om het op te lossen. Ik zag mijn toekomst zonder zwart-jurkje-dat-altijd-kan al somber in. Gelukkig schoot mijn moeder te hulp met de naaimachine. Inmiddels zie je alleen nog dat er een gat in zat als je té dicht bij me gaat staan.
Toen we toch met de naaimachine in de weer waren, heb ik ook mijn zwarte sjaal met vlindertjes van de Bershka een update gegeven. Ik vind de print van deze sjaal geweldige, maar de randen zijn niet afgewerkt waardoor hij constant in de rits van mijn jas bleef hangen. Hierdoor zijn er al een heel aantal gaten in de sjaal gekomen. Inmiddels zijn de uiteindes van de sjaal aan elkaar genaaid, waardoor je zo’n infinity-model krijgt. Hierdoor valt de sjaal mooier én hij blijft niet meer tussen mijn jas zitten. Nu kan hij weer een jaartje mee!

Geld
In de vorige blog rekende ik uit dat ik plus minus €100,- per maand zou kunnen besparen door geen kleding te kopen. Inmiddels is de eerste maand voorbij en is mijn rekening net zo leeg als anders. Het geld dat ik over had moeten houden besteedde ik aan etentjes, cadeautjes en bovenal een nieuwe zonnebril. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om geen nieuwe kleding te kopen en wel een nieuwe zonnebril, maar dat zat in dit geval anders in elkaar. Ik ben verziend en mijn ene oog was redelijk achteruit gegaan, waardoor ik constant scheef keek en hoofdpijn had. De nieuwe zonnebril was dus (naast ontzettend leuk, wie houdt er nou niet van zonnebrillen?) ook vooral noodzakelijk. Door mijn bespaaractie had ik genoeg budget om deze mooie Erika van Ray-Ban te kopen en een nieuw glas in mijn gewone bril te laten zetten. Het komende jaar kan ik dus elke zonder hoofdpijn met een hippe zonnebril en een niet-zo-nieuwe outfit over straat!

Zou jij het aan durven, een jaar geen kleding kopen?
P.s. het eerste artikel van Anne kun je hier lezen!

3 opmerkingen:

  1. Ik zou het echt niet kunnen, een jaar geen kleding kopen. Maar zo te lezen word je er wel innovatiever van met wat je al hebt! Dat besparen ga je nog wel merken hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt straf dat je dit gaat doen. Ik weet zeker dat het mij nooit zou lukken. Een maand zou zelfs al moeilijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is best wel moeilijk om een jaar lang geen kleding te kopen, maar als je er bij nadenkt hebben we al zoveel kleding dat het eigenlijk niet hoeft. Dus het is wel goed om wat rekening met de financien te houden en gewoon eens wat minder te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!