Life | Hoe stoppen met de pil mij bevalt

zaterdag 27 mei 2017


Een maand of twee ben ik nu gestopt met de pil, het lijkt bijna een trend te worden, dat stoppen, toch deed ik het niet voor niks. Al jaren had ik last van migraine, in de stopweek, maar ook in de andere drie weken. Ik slikte zo'n 12 jaar de pil en de migraine werd steeds erger, ik besloot te stoppen met de pil en te kijken wat het mij zou opleveren. Als je niet tegen dingen over ongesteldheid kunt, lees dit artikel dan vooral niet. Ik heb het voornamelijk geschreven omdat ik het zelf fijn vond om online de verschillende ervaringen van mensen te lezen.

Ik ben dus gestopt, gewoon zomaar. Na mijn stopweek ben ik gewoon niet meer begonnen en heb ik het nodige in huis gehaald om niet zwanger te worden. Ook heb ik een app gedownload, Maya, in deze app hou je bijna wanneer je ongesteld bent en wanneer je welke klachten hebt. De app laat je weten wanneer je vruchtbaar bent en geeft je inzicht in wanneer je weer ongesteld zou moeten worden volgens de cyclus. Nou vertrouw ik qua vruchtbaarheid niet 100% op een app maar vind ik het wel fijn om de boel een beetje bij te houden, ook qua symptomen en eventueel tussentijds bloedverlies. Ik downloadde de app op mijn Iphone en ik durf niet te zeggen of ´ie ook voor Andoid beschikbaar is, in ieder geval zijn er tal vergelijkbare apps om deze gegevens in bij te houden.

Voor de eerste ongesteldheid na het stoppen was ik een beetje bang, ik had horrorverhalen gehoord over extreme krampen en gutsende bloedbaden. Enigszins gespannen wachtte ik de dag af waarop ik de afgelopen 12 jaar braaf ongesteld was geworden, maar er kwam niks. Nog geen reden tot paniek, bij sommige vrouwen duurt het maanden voor je lichaam alles zelf weer regelt. Een week te laat werd ik dan toch ongesteld, eerlijk gezegd best een opluchting. Ik had her en der een krampje en veel vaker migraine alleen dan minder heftige migraine. De gevreesde bloedbaden bleven uit, het was eigenlijk best normaal allemaal.

Ik stopte natuurlijk met de pil omdat ik van mijn migraine af wilde, na die twee maanden kan ik nog niet zeggen dat het heel veel minder is, het is er vaker maar het is wel wat milder. Nu heb ik mezelf ook redelijk afhankelijk gemaakt van medicijnen, daar moet ik ook wat mee, én mijn lichaam is nog aan het wennen natuurlijk.

Verder heb ik het idee dat ik wat fitter en wat blijer ben alleen mijn huid.. Ik weet niet of het toeval is, maar ik kom om in de puisten. Natuurlijk zijn mijn hormonen aan het veranderen dus wellicht moet ik mijn huidverzorging wat aanpassen, ik hoop in ieder geval niet dat dit blijvend is.

Over het algemeen voel ik me er nu goed bij maar is het wel nog even afwachten hoe het verder gaat met de migraine. Het voelt in ieder geval goed om na 12 jaar te stoppen met die zooi in mijn lichaam. Over een tijdje weer een update:).
Hebben jullie ervaring met stoppen met de pil?

6 opmerkingen:

 1. Wauw, heftig! Vreselijk kut van die migraine zeg. Ik slik nu zo'n 3 jaar de pil, en eigenlijk met heel veel plezier. Ik merk er zelf niet veel nadelige kanten van, maar ik hoor de laatste tijd dat steeds meer vrouwen ermee stoppen en dat veel fijner vinden. Interessant om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je geen nadelen ervaart, gelukkig heeft niet iedereen last. Als ik nergens last van zou hebben zou ik denk ik, ondanks de verhalen, gewoon doorslikken, het is toch wel heel handig! Thanks voor je reactie:)

   Verwijderen
 2. Stoppen met de pil was mijn beste beslissing ever! Ik was vaak misselijk, migraine, slechtgezind etc. maar nu heb ik een spiraal (constante lage dosis hormonen does the trick voor mij) en ben ik gelukkig van deze klachten af :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat goed om te horen! Wat was je ervaring met het laten plaatsen van de spiraal?

   Verwijderen
 3. Hey Mira! Het lijkt inderdaad een trend maar eigenlijk is het ook allemaal maar rotzooi. We zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en waarschijnlijk rond dezelfde leeftijd begonnen aan het slikken van de pil., Zonder enige voorlichting of onderzoek zijn we zo'n 12 jaar geleden als zenuwachtige puber begonnen aan de pil want de dokter schreef het voor "dus dan zal het wel goed zijn.."
  ik ben in 2015 doelbewust gestopt met de pil, in eerste instantie leek ik niet zo veel te merken totdat ik eind van 2015 mijn leven een beetje op de schop durfde te gooien en merkte dat ik emotioneel gezien heel anders reageerde. Ik voele emoties ipv het constante vlakke gevoel wat ik al jaren had gehad, verdriet maar ook blijdschap bleken ineens veel intenser te zijn. Begin 2016 vond ik dat ik aan de pil moest, het oorspronkelijke doel was een paar jaar verlegd dus waarom moeilijk doen? Ik heb hef wel geteld 1 maand volgehouden maar ik voelde mijzelf weer veranderen en daar had ik geen zin in. Elke avond tegen heug en meug dat ding naar binnen.. maand er na die strips weer weglegd en voelde me weer fijn.
  Dan inderdaad maar de drogisterij aan voorbehoedsmiddelen leeg kopen en nu uiteindelijk heeft het ook zijn nut gehad want toen wij besloten een kindje te willen hoefde ik niet eerst heel lang te ontpillen zoals ze dat noemen, want daar was al ik een jaar vanaf! ����

  Hopelijk ben je snel van je bijkomende klachten af en wordt de migraine ook minder. Maar sowieso is het zonder de hormoon bommetjes iedere dag een stuk gezonder en fijner. Succes!

  Liefs,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks voor het delen van je ervaring! Ik merk nu ik weer een week of 2 verder ben dat ik me over het algemeen gewoon fitter en opgewekter voel, heel fijn! Gefeliciteerd met je zwangerschap trouwens, zo leuk!

   Verwijderen

Leuk dat je hier bent, nog leuker als je een reactie achterlaat!